referenties_bg

Rijksmonument de Vlaamse Schuur in Breda

De Vlaamse Schuur maakt deel uit van een monumentale boerderij aan de rand van Breda. Het Rijksmonument heeft jaren leeg gestaan, voordat het een herbestemming als kinderdagverblijf kreeg. In 2012 vond restauratie plaats door Tympaan Vastgoedzorg. Het resultaat mag er zijn: de Vlaamse Schuur is in oorspronkelijke staat teruggebracht met een bijzonder fraai rieten dak.

Boerderij van het Brabantse langgeveltype

Op de hoek van de Liesboslaan en de Beeksebaan, nabij Princeville, bevindt zich een indrukwekkend Rijksmonument. Het is een boerderij van het Brabantse langgeveltype, gecombineerd met een prachtig Vlaamse schuur. Dit is een karakteristiek schuurtype, dat veel voorkomt in het westen van de provincie Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen. Er zijn aanwijzingen dat dit type schuur al werd gebouwd bij middeleeuwse kloosters en dat het later door de boeren is overgenomen.

Vlaamse schuur met rieten dak

De Vlaamse schuur heeft meestal een driebeukige plattegrond waarbij de middenruimte diende als tasruimte voor het hooi. Eén van de zijbeuken was bedoeld voor de opslag van werktuigen, de andere kon een stalfunctie krijgen. De wanden van de schuur werden vaak gemaakt met zwartgeteerde planken. Het dak bestond uit riet. Dikwijls was er een inspringende toegangsdeur waardoor wagens naar binnen kunnen rijden om de oogst op te tassen. Deze toegangsdeur bevindt zich meestal aan de korte zijde van de schuur of in een terugspringende hoek. Vaak is de gebintconstructie van de Vlaamse schuur afwijkend van wat gebruikelijk is. In dat geval steken de ankerbalken aan één zijde van de constructie over zodat ze extra ruimte maken in het zijlangsdeel. De Vlaamse schuur heeft in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant vaak model gestaan voor complete boerderijen. Ook elders in de provincie is dit zeer oude schuurtype gebouwd. Ook een monumentale bakstenen was- en bakhuis maken deel uit van dit Rijksmonument met nummer 10402.

Kinderdagverblijf Catalpa in Rijksmonument Breda

Achter de geteerde planken met fraaie ramen en onder het rieten dak van het Rijksmonument is nu kinderdagverblijf Catalpa gevestigd. Tientallen kinderen verblijven nu dagelijks in de Vlaamse Schuur, die van binnen op hen is aangepast. Catalpa Kinderopvang maakt deel uit van de Estro Groep met 600 vestigingen in heel Nederland. Meer informatie: www.catalpa.nl.

geplaatst: 01 februari 2013
door: Martin Kuyt
tags:

Reageren