referenties_bg

Zelden zal de restauratie van een Rijksmonument met zoveel passie en oog voor detail zijn uitgevoerd als bij De Drie Hoefijzers in Breda. Het voormalige hoofdkantoor van bierbrouwer Inbev, gebouwd in 1926-1927, is na een geweldige inspanning door Tympaan Vastgoedzorg tot in de kleinste details in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Bierbrouwerij in Breda

De geschiedenis van de bierbrouwerij in Breda gaat terug tot 1538. Hendric van den Corput laat dat jaar in de Boschstraat een brouwerij bouwen, die de naam Den Boom kreeg. 90 Jaar later, in 1628, wordt Den Boom overgenomen door brouwer Dielis van den Kieboom. Hij noemt zijn aanwinst De Drij Hoefijsers, naar de smidse aan de overkant van de straat. Die had een uithangbord met drie Hoefijzers ten teken dat het verloren vierde hoefijzer daar kon worden aangemeten. In de gelagkamer naast de smidse werd het bier geschonken van de tegenover liggende brouwerij. Bierbrouwerij de Drie Hoefijzers doet het goed, mede dankzij het kwalitatief uitstekende brouwwater. het wordt uiteindelijk hét bier van Breda.

De grootste brouwerij van Noord-Brabant

Na wisselende eigenaren wordt de brouwerij in 1807 verkocht aan Johannes Nicolaas Smits, brouwer te Milheeze. Zijn kleinzoon Franciscus trouwde met Philomenia van Waesberghe waardoor in 1862 de bekende firmanaam Smits van Waesberghe ontstond. In die tijd brouwt De Drie Hoefijzers 20.000 hl. bier per jaar. Pas in de zomer van 1887 werd aan de huidige Ceresstraat een geheel nieuwe brouwerij voor de productie van 'Beijersch' ondergistend bier (Pilsener en Dortmunder) gebouwd. Het bedrijf was toen met 55 werknemers de grootste brouwerij van Noord-Brabant. In 1927 wordt aan de Ceresstraat het nieuwe hoofdkantoor van de brouwerij geopend. In 1932 volgt een nieuwe bottelarij. Bij de brouwerij werken dan 330 medewerkers.

Bekend in heel Nederland

De Drie Hoefijzers had een uitstekende reputatie en groeide uit tot één van de grootste brouwerijen van Nederland. In de crisisjaren tussen beide wereldoorlogen bouwde men een sterke positie in de export op. Gedurende de jaren 50 en 60 werd de brouwerij enkele malen gerenoveerd en uitgebreid. In 1961 werd het Breda Bier, een Pils, voor het eerst onder die naam op de markt gebracht. Drie Hoefijzers werd toen als merknaam afgeschaft. In 1965 slaat directeur ir. F. Smits van Waesberghe de eerste paal van een nieuw (brouw)complex aan de Ceresstraat. In 1967 wordt het gebouw opgeleverd. In 1968 wordt De Drie Hoefijzers overgenomen door het Britse Allied Breweries.

Verder als Oranjeboom bier

Dat concern is op dat moment ook al eigenaar van de Oranjeboom Brouwerij in Rotterdam. De Nederlandse tak van Allied Breweries werd in 1968 Verenigde Bierbrouwerijen Breda-Rotterdam genoemd, wat in 1973 werd gewijzigd in Skol Brouwerijen N.V. De merknaam Skol verdween echter in Nederland en de brouwerij ging verder onder de merknaam Oranjeboom. Ruim 30% van het bier wordt geëxporteerd naar ruim 60 landen over de hele wereld. Sinds 1993 is de naam Verenigde Bierbrouwerijen Breda-Rotterdam gewijzigd in Oranjeboom Bierbrouwerij B.V. Eind 1994 heeft Allied Breweries laten weten de brouwerijen op het vasteland van de hand te willen doen. Het concern wil zich gaan concentreren op de kernactiviteiten zoals de produktie van wijn en sterke drank en de groothandel. Interbrew neemt vervolgens Oranjeboom Bierbrouwerij B.V. over op 6 februari 1995.

Sluiting van brouwerij

De Oranjeboombrouwerij in Breda is in 2004 gesloten. Eigenaar Interbrew is inmiddels zelf opgegaan in het concern Inbev en heeft de productie ondergebracht bij Dommelsch en zijn brouwerijen in België en Duitsland. Het merendeel van de gebouwen in Breda is gesloopt en ook het museum is verdwenen. Daarmee was bijna een eeuwenoude biertraditie in Breda verloren gegaan, als het beroemde biercafé De Beyerd niet een eigen ambachtelijke brouwerij had opgericht. In Breda bleven alleen het hoofdkantoor Nederland (220 medewerkers), een drankengroothandel en een serviveafdeling horecatechniek over. Eind 2007 heeft investeringsmaatschappij Nimbus, uit Zeist, samen met het Nederlandse bierbedrijf United Dutch Breweries (UDB) Oranjeboom overgenomen van InBev.

Historie kantoorgebouw De Drie Hoefijzers

Het kantoorgebouw 'De Drie Hoefijzers' werd in opdracht van de directie ontworpen in de stijl van de Nieuwe Haagse School en Art Déco door architectenbureau F.P. Bilsen & Zoon uit Breda, in samenwerking met ir. A.M.J.J. Smits van Waesberghe. De opdracht voor de bouw werd voor NLG 141.000,- aangenomen door M. Bakkeren uit Princenhage. Het betonskelet van het centrale gedeelte van het kantoor, met onder meer trappenhuis, werd voor NLG 118.300,- uitgevoerd door de Bredasche Betonmaatschappij, die tevens voor NLG 35.000,- de betonnen funderingen tot stand bracht. Veel van het natuursteen werd geleverd door Sermon Frères (Antwerpen). Op 5 juni 1926 werd de eerste steen gelegd en anderhalf jaar later, op 17 december 1927 kon het gebouw in gebruik worden genomen. Het interieur van het blokvormige pand is uitgevoerd in een zakelijke stijl met elementen van Art Déco. Na 1945 heeft het gebouw intern geen grote wijzigingen ondergaan. Het proeflokaal, ingericht als een Beierse 'Bierstube', en de kapperssalon tegenover de commissarissenkamer, de dienstwoningen, de kleine vergaderzaal en de voormalige bibliotheek zijn als kantoorruimten in gebruik genomen. Tevens is over het algemeen de aankleding (deuren, lambriseringen, wand- en vloerbekleding) van de enkele kantoorvertrekken op de begane grond vereenvoudigd.

Rijksmonument met karakteristieke details

Het Rijksmonument is rechthoekig, met als afmetingen 45 x 25 meter, en telt afwisselend één tot drie bouwlagen. Het gebouw wordt gedekt door een samenstel van platte daken. Het centrale deel van het kantoor heeft een skelet van gewapend betonnen kolommen en balken, waarin dito vloeren zijn gelegd. De gevels zijn bekleed met gele baksteen in waalformaat, op een plint van syeniet. Karakteristiek voor het symmetrisch opgezette gebouw zijn de in- en uitspringende blokvormige bouwmassa's, afgesloten met weinig overstekende betonnen luifels en deklijsten. In de voorgevel ligt de nadruk sterk op de hoog opgetrokken, centrale ingangspartij, die bestaat uit een risaliet met de hoofdingang. Daarboven bevinden zich glas in lood ramen en een fors hoogreliëf. De hoofdingang bestaat uit een portiek met getrapt gemetselde neggen en de teakhouten vleugeldeur met bronzen stootplaten en glas in lood vulling (H. de Rouw). Kenmerkend voor het Rijksmonument zijn de boven de zijlichten geplaatste lantaarns (Atelier Gispen), met kleurig glas in lood. De centrale ingangspartij wordt geflankeerd door tweelaagse kantoorgebouwen, met elk vier vensterassen. Op het linkerdeel was tot 1994 in bronzen kapitalen de tekst: "Kantoorgebouw" bevestigd. Daaraan is, bij de restauratie door Tympaan, op het rechterdeel "De Drie Hoefijzers" toegevoegd.

Restauratie brouwerijkantoor door Tympaan Vastgoedzorg

De drielaagse zijrisalieten, die aansluiten op de vleugels van het brouwerijkantoor, springen op de begane grond iets uit in de rooilijn, maar wijken ter hoogte van de tweede bouwlaag fors terug. Hier zijn balkons toegepast. De opzet van de achtergevel correspondeert met die van de voorgevel, zij het dat het trappenhuis verder terug ligt van de rooilijn, de vensters breder zijn en aan de zijde van het brouwhuis een dienstingang is. De gevel van het trappenhuis wordt bekroond door een hoogreliëf, in dit geval drie hoefijzers, gevat in een halve cirkel, met eronder het jaartal: "anno 1927". De kantoren op de begane grond zijn hier slechts éénlaags uitgevoerd, maar bij het leggen van de fundamenten werd rekening gehouden met de mogelijke bouw van een tweede laag. Alle facetten zijn tijdens de restauratie in 2011 in oorspronkelijke staat hersteld. Het project is met veel liefde voor het gebouw en gevoel voor detail uitgevoerd door Tympaan Vastgoedzorg. Rijksmonument nummer: 518939.

Flexibele kantoorruimte Offices For You

Na de restauratie heeft gebouw 'De Drie Hoefijzers' een nieuwe bestemming gekregen. Offices For You biedt kleinschalige ondernemers nu een stijlvolle werkomgeving in Breda aan. Kantooruimte met karakter, die inspiratie biedt, en waar op een elegante wijze relaties kunnen worden ontvangen. Office For You regelt alle facilitaire zaken, waaronder receptie, restaurant en schoonmaak. Meer informatie: www.officesforyou.com/locations/breda.

geplaatst: 01 februari 2013
door: Martin Kuyt
tags:

Reacties(1)

AStatretegal
31 augustus 2017

By dealing together, the two of you can address problems of self-esteem and mutual trust. He is content, and the opposite of what we think final years has in store for us.

Reageren